FAQ

Du er altid velkommen til at kontakte os på e-mail, chatten eller ringe, hvis du har spørgsmål.

Skriv på info@donor-network.com

Hurtigt overblik

Du er som udgangspunkt altid anonym som donor. Der findes dog såkaldt åbne og lukkede donorer.  Hvis du vælger at være åben donor har de børn der bliver til som resultat af din donation mulighed for at få oplyst din identitet når de fylder 18 år og i nogle lande lidt før.

Lukket donor:
At være lukket donor betyder, at din identitet altid vil forblive anonym. Hverken modtager af donationen eller de børn der bliver til som resultat af din donation, vil få oplyst din identitet.

Åben donor:
At være åben donor betyder, at modtager ikke får oplyst din identitet, men at børn der bliver til som resultat af din donation, har mulighed for at få oplyst din identitet, når de fylder 18 år. Mange forældre ønsker at deres barn skal have denne mulighed for at identificere deres genetiske ophav, og mange donorer vælger denne mulighed.

Du kan ansøge om at blive sæddonor, hvis du er mellem 18 og 45 år og sund og rask både fysisk og psykisk.

Du kan ikke blive sæddonor hvis:

  • Du har siddet i fængsel
  • Du eller nogen i din familie har alvorlige arvelige sygdomme
  • Du har haft sex for penge eller stoffer, eller haft sex med prostituerede
  • Du har eller har haft et IV stofmisbrug
  • Du er eller har været sæddonor i en anden sædbank
  • Du selv er donorbarn
  • Du er adopteret

Du kan donere på klinikken Juno IVF i København K eller Maigaard Fertilitetsklinik lige ved uni-parken i Aarhus 

Du kan donere op til 3 gange om ugen. Når du bliver godkendt som donor vil vi gerne have at du er aktiv donor i mindst et halvt år. 

Det er frivilligt at være sæddonor i danmark. Man må derfor ikke udbetale løn, men du bliver bliver kompenseret for din tid. Vi giver dig 500 kroner pr. godkendt donation. Vi giver dig også 3500 kroner som engangsbeløb når du bliver godkendt som donor.

Nogle sædbanker tillader ikke homosexuelle at donere. Hos Donor-Network kan du godt blive sæddonor selvom du er homoseksuel. 

Du booker en tid her.

Vores donorer kan være mellem 18 og 45 år.

Du kan vælge åben eller lukket sæddonor. Som åben sæddonor kan donorbarnet, kontakte det dig når det bliver myndigt. 

I Danmark kan en donor få 12 familier. På den måde har mange lande har nationale regler for, hvor mange børn eller familier en donor må anvendes til. Denne begrænsning kaldes en graviditetskvote. Vi overholder de grænser for antal børn/familier per donor der er i Danmark (antal 12) og i de andre lande vi sender til.

Du får 500 kr. for hver godkendt donation. Du kan normalt donere op til 3 gange om ugen. Enkelte kan donere dagligt. Derudover får du medlemskab af fitness og vi giver en sund madpakke.

Den betaling du modtager som sæddonor er ikke skattefri og du har selv ansvaret for at indberette indkomsten til skat.

Hvordan foregår det?

For at blive sæddonor skal du gennemgåfølgende forløb:

Trin 1:  Du booker selv tid til en kort forsamtale, på et tidspunkt der passer dig. Det foregår online, og tager ca 15 minutter. Vi aftaler hvor og hvornår du kan aflevere den første sædprøve

Trin 2:  Du møder op på klinikken (Juno IVF i københavn K) og laver en sædprøve. vi har rum indrettet til formålet.

Trin 3:  Din første sædprøve bliver analyseret for sædkvalitet, mm. Hvis den bliver godkendt, får du besked pr. telefon.

Trin 4:  Spørgeskema om din sygehistorie m.m. udfyldes online. Du underskriver en donor kontrakt med Donor Network og vores partner partnerklinik.

Trin 5:  Du møder op på klinikken til dit sundhedstjek, hvor du også afleverer en blodprøve og en urinprøve til screening for arvelige og smitsomme sygdomme (inklusive kønssygdomme). Der bliver ikke podet for kønssygdomme.

Ved denne konsultation laver du også din første egentlige donation som du får kompensation for. Den bliver dog ikke frigivet før alle tests og undersøgelser er gennemført.

Trin 6:  Til sidst deltager du i et online-interview, hvor vi indsamler flere informationer om dig selv, og din baggrund, til din donor-profil. Nogle donorer vælger at dele et voksen-billede af sig selv.

Når du er endeligt godkendt som donor får du 3500 kr.

Du skal først ansøge og gennemgå en godkendelsesprocess. 

Vi tilstræber at du kan begynde at donerer ca. en uge efter vores forsamtale.

Du skal som udgangspunkt donere mindst én gang om ugen mens du er aktiv som donor (typisk 1-2 år).

Der er en lovlig grænse for hvor mange børn eller familier en donor må anvendes til. Vi overholder de grænser for antal børn/familier per donor der er i Danmark (aktuelt 12). Derfor kan man ikke blive ved med at donere ubegrænset, men er typisk aktiv som donor i op til 2 år. Vi rekrutterer løbende nye donorer.

Hvad hvis jeg ikke bliver godkendt?

En del kandidater bliver ikke godkendt som donorer. Den hyppigste årsag til dette er sædkvaliteten. Vi tester koncentrationen og kvaliteten af sædceller i din sædprøve, og undersøger om din sæd er egnet til at blive frosset ned og tøet op igen. Vi har meget høje krav til vores donorer, og godkender kun de bedste kandidater.

Selvom du ikke bliver godkendt som donor betyder det ikke nødvendigvis at du selv får svært ved at få børn. Desuden skal man huske at sædkvalitet varierer over tid, og at man selv kan gøre meget  for at forbedre sin sædkvalitet. er du alligevel bekymret tilbyder vi rådgivning, så kontakt os gerne ved spørgsmål. 

Mange faktorer påvirker din sædkvalitet.

En mands sædkvalitet er i høj grad genetisk bestemt, men mange andre faktorer spiller ind. ofte svinger sædkvaliteten over tid, og man kan selv gøre en del for at forbedre chancerne for en god sædkvalitet

Tid siden sidste ejakulation: koncentrationen af sædceller stiger i ventetiden siden sidste ejakulation. Vi anbefaler en vis  abstinenstid siden sidste ejakulation når du afleverer en sædprøve.

Kost og motion: Mænd, som spiser en sund og varieret kost har som udgangspunkt bedre sædkvalitet end mænd, der spiser usundt. Frugter og grønstager kan, på grund af deres høje indhold af antioxidanter, være med til at booste din sædkvalitet. Studier har påvist at mænd der motionerer regelmæssigt, har bedre sædkvalitet end mænd, der ikke gør. Meget intensiv sport kan dog have den omvendte effekt. 

Alkohol, tobak og stoffer: tobak og alkohol er dårligt for sædkvaliteten. Mænd, som er storrygere, kan have en væsentligt forringet sædkvalitet. Stoffer (især hash), eller et stort alkoholindtag kan også skade sædcellerne. Hvis du stopper med at ryge eller reducerer et stort alkoholindtag er der en god sandsynlighed for at din sædkvalitet vil stige. 

Varme:  Din sædkvalitet falder hvis du har feber og i perioden efter en febersygdom. Hvis du ønsker at optimere chancerne for god sædkvalitet er det en god idé at undgå at gå i meget stramme bukser, sauna, meget varme karbade og at sidde med computeren i skødet.

Det kræver meget god sædkvalitet at blive sæddonor. Selvom man ikke bliver godkendt som sæddonor vil mange kunne opnå graviditet med en partner som normalt. Nogle vil have dårlig sædkvalitet, og vores erfarne fertilitetslæger kan rådgive dig om din situation.

Har du spørgsmål?

Du er altid velkommen til at ringe os op hvis du har spørgsmål.